fredag, december 31

Året 2010

Sammanfattning av 2010 som visade sig bli ett riktigt spännande år.

Årets...

bästa: Noelle såklart!
värsta: förlossningen (om jag ska vara helt ärlig så gör det brutalt ont...)
skönaste: sommarens soliga fiskeäventyr
segaste: att vara gravid, charmigt stundtals men det kändes som jag bar på den där bebisen i flera år... ;)
coolaste: strecket på graviditetstestet som visade sig rekordsnabbt, jag skrek: "Jag är ju supergravid!"

konstigaste: att inte jobba
frågetecken: är det en pojke eller flicka?????
hjälte: min man (på andra plats jag som födde barn...)
plagg: rutiga skjortor och mammajeans

tv: helt otippat fotbolls VM, vet inte om jag var gravidsnurrig men jag såg alla matcher
mat: mangosallad (sallad + mango + fetaost + rödlök + tomat) min enda gravidcraving

dryck: San Miguel (alkoholfri öl)
köp: den blårutiga tapeten till köket
resa: jag reste knappt någonting, konferensresan till Stockholm var iofs kul
way to go: tappade alla babykilon rekordsnabbt

bok: Snömannen av Jo Nesbø
film: Alice i Underlandet

Gräsänkling

Igår var jag ensam hemma med Noelle på kvällen för första gången sedan hon kom till världen. Hennes pappa var och kollade på hockey och det var han verkligen värd tycker jag. Hade aldrig fixat det med här föräldrarskap utan min hjälte till make. En eloge till alla ensamma mammor eller pappor där ute!


 I LOVE YOU!

Desserten fixad

Ikväll firar vi in det nya året hos mina föräldrar. Jag erbjöd mig att fixa efterrätten och precis nyss blev den klar. Gjorde citronfromage enligt ett recept från Per Morberg. Tjuvsmakade lite från skålen, den blev god! Jag kommer servera med färska blåbär istället för hallon, det fanns inte så många färska bär att välja imellan i butiken :)

Citronfromage á la Morberg


Antal portioner: 4
4 blad gelantin
4 äggulor
100 gr strösocker
1 st citron, skal och saft
3 dl vispgrädde


Gör så här
1. Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i ca:5 min..
2. Vispa upp gulorna och sockret till en luftig smet.
3. Ta upp gelantinbladen ur vattnet. Smält dem i vattenbad.
4. Blanda dem sedan med citronskalet och saften. Häll ner blandningen i äggsmeten.
5. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i den svala citronblandningen.
6. Häll fromagen i småglas och dekorera med hallon och citronmeliss

onsdag, december 29

Tokig i ost ;)

Maken kom hem med ett brunt paket från Saluhallen, en liten födelsedagspresent i förskott till mig. Öppnade och där var det en blåmögelost. Gud vad glad jag blev. Säger en del om vad jag gillar allra bäst, nämligen goda ostar :)

Full fart!

Med en tjej som kräver 100 %-ig uppmärksamhet + julfirande blir det inte mycket tid över för bloggande. Utöver det har jag fått en av de bästa julklapparna man kan tänka sig, mer om det sen :) Nu väntar nyår som vi ska fira hemma hos mina föräldrar, det blir lugnt och stilla. Sen är det dax för mig att fira min 29:e födelsedag, japp jag tar alla paket på en gång. Nu vaknar min lilla tjej till i bärselen, hon tycker nog jag står för still, bäst att gunga vidare ;)

fredag, december 24

Julafton

En GOD JUL önskar jag och Noelle!

lördag, december 18

Två sorters sill

Idag har jag handlat de sista julklapparna och fortsatte sedan att julstöka i köket när jag kom hem. Har lagt in två olika sorters sillar: Chillisill och Rom - och löksill. Min favorit på julbordet är just sill och då är det extra kul att lägga in den själv. Chillisillen är en nyhet för iår men Rom - och löksillen har jag gjort några år i rad. Här kommer recepten:
 

Chillisill

1 burk inläggningssill, à 420 g

1 st lime
1 st chilifrukt
1 st purjolök, (liten)
0,5 knippen koriander

Lag
2,5 dl vatten
4 msk ättika, 24 %
4 msk socker

Tillagning
1. Koka upp lagen och låt den kallna.
2. Skölj sillen och låt den rinna av. Tvätta limen mycket noga och skär den i skivor. Skiva chili och purjo. Plocka bladen från koriandern.
3. Varva sill, lime, chili, purjo och koriander i en burk. Häll över lagen och sätt på lock.
4. Sillen är färdig efter ett dygn men kan gärna få mogna flera dagar.

Rom - och löksill
 
1 burk inläggningssill, ca 400 g
1 liten rödlök
2 dl Arla Ko gräddfil
50 g röd stenbitsrom
2 msk hackad dill

Tillagning
Skölj sillen. Torka av den med papper och skär den i bitar. Skala och grovhacka löken. Rör ihop gräddfil, lök, rom och dill. Vänd ner sillen.

fredag, december 17

Fredagsmys

Idag har jag haft fikabesök idag av en kompis och hennes dotter. Det skiljer bara 9 dagar mellan Noelle och henne så det är riktigt kul att träffas. Nu myser jag med maken och inväntar att vår lilla tjej ska somna :) Sen ska vi äta kräftor! Det ska bli så gott. Kräftor är bland det godaste jag vet och får jag bara tag i dom äter jag det året runt.
Ha en riktigt mysig fredag!

onsdag, december 15

"Snabbmat"

När man inte har mycket tid över (eller bara är sugen på en god lunch) så brukar jag slänga ihop en mozzarellasallad. Mozzarella + tomat + rödlök + färsk basilika och lite svartpeppar är så gott ihop. Brukar lägga till en klick keso för att göra det lite matigare. Perfekt snabbmat för en mamma när inte tiden riktigt räcker till :)  


Intensiv start

Det har varit en intensiv start på veckan med en liten tjej som helst vill ligga mot mammas eller pappas bröst för att vara nöjd, så det har inte blivit mycket tid till annat.
Har en bok som beskriver de olika "sprången" ett spädbarn gör och när de kommer. Och mycket riktigt vid 8 veckor så ter sig världen främmande för dom igen efter att deras sinnen utvecklats ännu mer. I boken beskriver de det som att om bebisen fick chansen skulle han/hon krypa tillbaka in i mamman eftersom världen är så skrämmande med alla nya intryck. Då förstår man att hon behöver vara extra nära just nu. Rekommenderar verkligen boken som heter: Växa och upptäcka världen. Den ger svar på frågor när man inte vet vad det är ens lilla skatt vill.

Sju gånger under det första året måste varje barn erövra en ny upplevelsevärld. Sju steg att ta som beror på betydande förändringar i barnets hjärna, som naturligtvis ter sig skrämmande för en liten människa. Denna kloka holländska bok bygger på långvarig och gedigen spädbarnsforskning men vänder sig i första hand till alla småbarnsföräldrar.


måndag, december 13

Lucia

Hoppas att ni har en trevlig Lucia. Jag har varit ute på den dagliga promenaden som var riktigt blåsig. På hemvägen handlade jag nya vita hycinter, de jag köpte till advent hade blommat över och såg riktigt tråkiga ut. Köpte även varsin saffransbulle till mig och maken. Har inte julbakat någonting iår, så det lär bli årets första och sista lussebulle för min del så jag får njuta extra mycket när jag äter den :)

söndag, december 12

Tredje advent

Idag har vi fixat med julkorten som inte så förvånande är en bild på Noelle. Sen har vi bara varit inne och småfixat. Mina föräldrar kom på fikabesök och Noelle charmade dom som vanligt :) Veckan som kommer blir ovanligt händelserik, allt från julfika på mitt jobb till första föräldrarträffen efter att allas bebisar kommit till världen. Ska bli spännande att se vilka som fick pojkar och vilka som fick flickor. Extra kul att alla är födda med så tätt mellanrum (troligtvis...). Vi var först ut i föräldrargruppen med beräknad förlossning 10/10 och den sista var beräknad till 1/11.


lördag, december 11

Årets gran

Nu har vi klätt klart julgranen. Iår går den mestadels i silver och med några vita hjärtan. Tycker alltid det är så mysigt när granen är klädd och tänker - att såhär borde man ha det jämt. Men så fort julen är över så vill jag plocka bort den. Så vi köper gran ganska tidigt för att få njuta av den så mycket som möjligt :)
 



Jag och Noelle

fredag, december 10

Växer så det knakar

Lillan växer så det knakar och nu har jag fått rensa ut hennes första små bodys. Kläder som vi fick i present när hon var nyfödd, som då såg så stora ut kan hon ha nu. Hjälp vad tiden går fort! Det är nästan så man vill bromsa den lite, samtidigt som det är så spännande att se henne växa och utvecklas för varje dag som går. Mitt lilla hjärta.

Kläder redo att användas i lillans garderob (mycket rosa blir det...)

torsdag, december 9

Fotoboken

Fotoboken vi gjorde till Noelle med bilder från graviditeten och hennes första tid hos oss kom häromdagen. Vi är så nöjda med den! Kommer bli så kul att ge den till henne sen när hon är äldre. Skönt att veta att bilderna finns bevarade på annat sätt än digitalt också, det vore så hemskt om de försvann.




Vi gjorde den via FUJI direkt.  

Inlåsta!

Den här dagen började på ett väldigt lustigt sätt. När Maken skulle gå till jobbet så kom han inte ut genom dörren, vi insåg snart att vi var inlåsta! Låset kärvade lite igår och idag var det helt omöjligt att ta sig ut. Så Maken fick öppna fönstret och hoppa ut (i chinos och finskor, hjälp vad jag skrattade!). Tur att vi bor på första våningen men det är ändå rätt högt upp till fönstrena. Så här har det varit full fart under förmiddagen med låssmeder som försökt ta sig in. Tillslut lyckades de och vi fick ett nytt lås. Puh.

tisdag, december 7

Till tomten

Min önskelista för den här julen är inte lång, de blir kortare och kortare för varje år tycker jag :) Dessutom är det här saker som jag även önskar mig till min födelsedag eftersom jag fyller år så pass nära jul (2:a januari). Men lite smått och gott får gärna gömma sig i under granen, för jag är barnsligt förtjust i paket.  

Parfym - Clean Fresh Laundry, frostad Marimekko skål, en bok om vinprovning, underkläder, klocka från Triwa, smycke från Björg, puder från Too Faced, puderborste från Make Up Store

Nya stövlar

Igår kom äntligen mina svarta skinnstövlar som jag beställt från La Redoute. Tycker de är lika fina i verkligheten (finare t o m) som på bilderna. Snygga detaljer och sköna att gå i. Däremot tror jag att de kan vara ganska hala, så jag kommer inte använda dom på det här vinterväglaget :) Det är en dra på stövel och ganska smala i skaftet.


måndag, december 6

Mör i kroppen

Har varit ute på en riktig långpromenad idag som var tung och slirig i nysnön. Det var stundtals riktigt svettigt men samtidigt skönt att få en ordentlig dos frisk luft. Otroligt vad kroppen återhämtar sig snabbt efter en sådan prövning som ändå en graviditet och förlossning innebär. Kan inte förstå att det knappt gått 2 månader sedan vår lilla tjej kom till världen. Efter att ha varit ute på promenader nästan dagligen efter förlossningen har jag fått upp flåset igen och gravidkilona är borta. Jag måste erkänna att det faktiskt känns riktigt skönt. Har saknat mina gamla kläder och klädkammaren känns numera som en riktig guldgruva när det finns så mycket att välja på igen :)
 

Nu ser jag fram att ta en lång dusch och placera mina trötta ben i soffan framför favoriten - Hollywoodfruar. Ha en skön kväll!

söndag, december 5

Andra advent

Nu är det adventsmys på hög nivå här hemma. Tända ljus och glöggdoft som sprider sig i lägenheten. Maken badar Noelle, så hon har det också riktigt mysigt, hon älskar att bada! Har spenderat eftermiddagen hemma hos mamma och firat henne, hon fick ett fång röda amaryllis av oss och två par örhängen, hoppas hon blev nöjd :)
 

Ser fram emot en ny vecka tillsammans med vår lilla tjej. Ska försöka oss på en tur ner till stan och handla några fler julklappar. Tycker det är så mysigt att gå i butiker så här års (ja innan den värsta julhetsen tränger sig på då förstås, trängsel och stressade människor är ju inte direkt mysigt...).


lördag, december 4

GI laxpaj

Idag lagade jag en GI laxpaj till middag som jag verkligen kan rekommendera, den är jättegod. Serverade den tillsammans med en sallad med rädisor och gröna ärtor.



Dinkelpaj med lax och dill

Pajskal
2,5 dl dinkelmjöl
100 gram smör
100 gram keso naturell

Fyllning
200 gram rökt lax
2 st ägg
2 dl matlagningsgrädde
dill, finklippt
1,5 dl riven ost, mager
1. Hacka samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut i formen. Låt vila ca 1 timme i kylen.
2. Sätt på ugnen på 200 °. Grädda pajdegen i 15 minuter. Låt svalna.
3. Skär laxen i mindre bitar, hacka dillen fint. Fördela över pajskalet.
4. Blanda samman ägg, grädde och ost. Häll över laxen och grädda i ugnen ca 25 minuter.

fredag, december 3

Helg igen

Hjälp veckan har bara rusat förbi och nu är det redan helg igen. Hoppas kunna gå fler långpromenader nästa vecka och att det blir mindre kaosartat väder som håller oss instängda... Har inte så storslagna helgplaner mer än att vi ska fira min mamma på söndag som fyller år i veckan som kommer. Hade tänkt kolla efter en present till henne i inredningsbutiken - Honey I´m Home som ligger i stadsdelen där jag bor som har mycket fint. De har även en webbshop, kolla gärna in den.  

Ha en mysig fredagskväll och ta det lugnt, ibland är det inte dumt att ta efter en liten bebis som vet hur man gör när man ska slappa :)

Första julklapparna inslagna

Nu har jag slagit in de första julklapparna för iår. Noelle har tittat på från sin Babysitter. Eftersom det är vår allra första jul som en egen liten familj kommer vi fira med släkten under dagen och sedan fira på egen hand på kvällen. Tror det kommer bli riktigt mysigt.

torsdag, december 2

Mattfunderingar

Lillan har somnat och här är det lugnt och stilla. Nu surfar jag runt och letar "mattinspiration", den gröna ryamattan vi har i vardagsrummet sjunger på sista versen. En beige ryamatta eller svart och vitrandig är jag sugen på. IKEA har en snygg randig matta, STOCKHOLM RAND den lutar det mest åt just nu (för min del) ;).  

Vårt vardagsrum

Gårdagskvällen

Vilken trevlig kväll jag hade igår! Riktigt kul att träffa alla kollegor och höra vad som är på gång. Ändå var det otroligt skönt att komma hem till maken och lillan som låg och sov så sött, var tvungen att tända lyset och ta en god titt på henne där hon låg nerbäddad.

Jag passade på att locka håret igår när jag skulle ut bland folk :) Sedan ruffsade jag till allt så det inte skulle så se "fixat" ut. På mig hade jag en ny hallonröd blus från Gina Tricot, Acnejeans och armband från H&M.

onsdag, december 1

Från Provrummet

Dagens nedsatta plagg från Provrummet.se är så snyggt! Maddox blus med annorlunda skärning, gillar färgen kamel bäst men finns även i marinblått och rött.
Snyggt, snyggt, snyggt.

Blus i bomullskräpp, 314 kr

Julklappstips #1

Måste tipsa om Isa Form så ingen missar hennes ljuvliga grafiska tryck. Har trycket "Morgonrufs" i badrummet sedan tidigare och nu har jag tänkt köpa en barntavla till Noelles rum. Enda problemet är att välja för det finns väldigt många fina motiv för barn. 


Det finns verkligen tryck som passar till alla,
en perfekt julklapp för den som redan har allt kanske :)

Festligheter ikväll

Ikväll väntar det festligheter för min del. Det blir middag med mina arbetskollegor på tre olika ställen, förrätt hos en av jobbarkompisarna, huvudrätt hemma hos en annan och sen går vi vidare och avslutar med efterrätt hemma hos en tredje. Kul idé tycker jag och det funkar ju bra när alla bor rätt nära varandra. Ska bli roligt att höra lite jobbskvaller och sen älskar jag ju att se hur andra har det hemma :) Fram tills dess kommer jag spendera dagen inomhus tillsammans med Noelle, det är 12 grader kallt här nu, burr.