torsdag, mars 20

Gó morron

Har sovit som en stock, nu ska jag klä på mig och gå och fika med ett annat gäng gamla arbetskamrater. Det gäller att passa på när man har tid över. Sedan ska jag fixa det där påskägget till Mange, hm hoppas det blir bra.

Skärtorsdag idag och allt...

Förklarning 1:
Att torsdagen i stilla veckan heter skärtorsdag har vare sig med färgen rosa eller med knivar att göra. En äldre betydelse av verbet “skära” är rena och det syftar på att Jesus (enligt evangelierna) tvättade lärjungarnas fötter just på denna dag. Fottvätten var ett vanligt inslag under den tid Jesus levde. Skorna man bar var öppna och därför blev fötterna lätt smutsiga. Att tvätta fötterna på gäster var en handling av gästfrihet, men något som gjordes av de lägre tjänarna. Jesus tvätt av lärjungarnas fötter satte alltså Jesus i en position under dem.
Det var också på skärtordagen som nattvarden instiftades och tidigare var skärtorsdagens nattvard årets viktigaste nattvard. Under skärtorsdagsnatten förrådes Jesus av Judas och det blir tydligt hur folktron samspelar med kristendomen eftersom man förr trodde att alla mörka krafter släpptes lösa vid den tidpunkt när Jesus förrådes.


Förklarning 2:
Skärtorsdagen är enligt
folktron framför allt den dag då häxorna begav sig till Blåkulla på lämpligt redskap. Detta förorsakade allehanda försiktighetsåtgärder i form av gömda kvastar och spisrakor, stängda skorstensspjäll och gevärsskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden. En och annan påskeld kunde därtill råka bli för tidigt tänd.

Alltid intressant att veta varför man är ledig eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kommentar gör mig glad, så skriv en rad! Hälsningar Johanna