fredag, april 8

Dinkelbröd

Idag åkte mjölet fram igen, denna gången blev det dinkelbröd. Ikväll ska vi äta det med mozzarella, tomat, rödlök och färsk basilka. Mums! Så härligt med en stundande helg och ett fredagsmys som redan är i startgroparna. Just nu nattar Maken Noelle och sedan börjar vår egna "afterwork" i köket med något gott att dricka och snacks. Det har blivit lite av en tradition som vi båda gillar :) Ha en härlig kväll!


Recept (3 st limpor):
50 g jäst
5½ dl fingervarmt vatten
50 g smör (rumsvarmt eller flytande)
2 tsk salt
1 kg dinkelmjöl

1. Smula ner jästen i en bunke, häll över vattnet och rör om. Klicka i fettet och tillsätt salt.
2. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
3. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk i ca 30 minuter.
4. Arbeta ner degen i maskinen eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar och forma till limpor.
5. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper.
6. Jäs under bakduk, 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Pensla bröden med vatten och gör några snitt med vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen, 25-30 minuter.
8. Låt brödet svalna på galler utan bakduk. Om du vill ha mjuk skorpa - under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kommentar gör mig glad, så skriv en rad! Hälsningar Johanna