lördag, mars 5

Bröd med Ajvar Relish (Ernstbrödet)

För några år sedan bakade jag och Maken ett gott bröd som Ernst Kirchsteiger knådat ihop i ett av sina sommartorp program. Vi kallade det för "Ernstbrödet". Sedan föll det i glömska men häromdagen kom jag att tänka på det igen, så igår åt vi det nygräddade brödet på fredagsmyset. Här kommer receptet, testa det gärna för det är smidigt att baka.


Ingredienser
1 paket jäst
1 msk salt
3 tsk honung
0.5 l fingervarmt vatten
10 dl mjöl
3 msk olivolja
5 msk Ajvar Relish
1 msk rosmarin
1 msk flingsalt
1 dl svarta oliver

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vanligt salt och honung. Häll i det fingervarma vattnet och blanda. Häll sedan i olivoljan. Tillsätt mjölet i omgångar och blanda. Om degen inte har fått en bra konsistens tillsätt mer mjöl tills degen inte klibbar och den släpper från kanten. När degen fått en lagom konsistens är det dags att knåda degen. Kavla sedan ut degen så den blir ca 0,5 cm tjock. Smeta ut ett jämt lager med Ajvar Relish på hela degen. Strö på rosmarin och flingsalt. Hacka de svarta oliverna och strö ut över degen. Rulla sedan ihop degen (var noga så det blir en tät rulle). Vrid och fläta sedan brödet, det gör att det håller ihop bättre och inte flyter ut. Låt brödet jäsa i ca 30 minuter (degen skall bli dubbelt så stor). Grädda sedan i 225 grader i 25-30min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kommentar gör mig glad, så skriv en rad! Hälsningar Johanna